Osobni izazov: Živjeti autentično

Osluškujemo Boga kroz tišinu, molitvu i pobožnosti, ali to ne može zamijeniti osluškivanje samih sebe. Jer tek kad smo iskreni sami sa sobom, možemo biti iskreni s Bogom, a onda i ljudima. Autentičnost je za mnoge tajni sastojak osobnog uspjeha.

Suzana je mlada žena koja se oduvijek osjećala privučenom umjetnošću. Bez obzira na očekivanja svoje obitelji i društva da izabere "sigurnu" karijeru, odlučila je slijediti svoje srce i upisati umjetničku školu. Unatoč pritiscima i sumnjama drugih, Susana je ostala vjerna sebi i svojim strastima. Bila je iskrena prema sebi i drugima o svojim snovima i nije se obazirala na eventualne kritike ili nesuglasice. Kroz svoj autentični put, Susana je postigla uspjeh i sreću u kreativnoj industriji, a istovremeno je inspirirala druge da slijede svoje strasti bez obzira na vanjske očekivanja.

S druge strane, Marko je odrastao u obitelji koja je oduvijek gajila visoka očekivanja od njega. Svi su željeli da Marko postane uspješan odvjetnik, jer bi to donijelo prestiž i bogatstvo. Iako Marko zapravo nije osjećao strast prema pravu, osjećao je pritisak da udovolji očekivanjima drugih. Kako bi se prilagodio tim očekivanjima, upisao je pravni fakultet i započeo karijeru u pravnom području. Unatoč tome što nije bio ispunjen i sretan, Marko je održavao privid uspješnog odvjetnika kako bi zadovoljio svoju obitelj i okolinu. U toj neautentičnoj situaciji, Marko je žrtvovao svoju sreću i ispunjenost kako bi se prilagodio tuđim očekivanjima i zadržao povoljan društveni status.

Jesi li ti Marko ili Suzana?

Suzana je vjerojatno sretnija i zdravija osoba od Marka. Biti autentičan ima značajan utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje.

Smanjuje stres: Kada smo autentični, ne moramo se pretvarati ili skrivati svoje prave osjećaje i misli. To smanjuje unutarnji konflikt i stres koji proizlaze iz prilagođavanja ili lažnog predstavljanja sebe. Biti iskren prema sebi i drugima stvara emocionalnu ravnotežu i oslobađa nas nepotrebnog stresa.

Povećava samopouzdanje: Kada smo autentični, osjećamo se sigurni u svoje identitet, vrijednosti i interese. To jača naše samopouzdanje jer znamo tko smo i živimo u skladu s time. 

Potiče samoostvarenje: Biti autentičan omogućava nam da živimo život koji odražava naše istinske želje, snove i potrebe. Kroz autentičnost možemo ostvariti svoj puni potencijal i postići osobni rast i razvoj.

Održava autentične odnose: Biti autentičan omogućava nam da privučemo ljude koji nas prihvaćaju i podržavaju onakvima kakvi smo zaista. Održavanje autentičnih odnosa, bez skrivanja iza maske ili pretvaranja, pruža nam emocionalnu podršku i povezanost koja je ključna za naše psihičko zdravlje.

Kako biti autentičan u odnosima a istovremeno spreman na kompromise? Može biti izazovno, ali nije nemoguće. Evo nekoliko savjeta kako postići tu ravnotežu:

  • Upoznajte sebe: Ključno je da imate duboko razumijevanje svojih vrijednosti, potreba i granica. Kada ste svjesni svojih prioriteta, lakše je prepoznati područja u kojima ste spremni napraviti kompromis i ona koja su vam bitna za očuvanje svoje autentičnosti.
  • Komunikacija je ključna: Izražavajte svoje osjećaje, misli i potrebe iskreno i otvoreno, ali i budite spremni saslušati druge. Komunikacija temeljena na iskrenosti i poštovanju omogućava pronalaženje kompromisa koji zadovoljavaju oba partnera.
  • Postavite zdrave granice: Imajte jasno definirane granice koje vam omogućuju da se osjećate sigurno i poštovano u odnosima. Biti autentičan u odnosima ne znači da morate pristati na sve ili da nemate pravo postaviti granice. Kada jasno izražavate svoje granice, omogućavate drugima da bolje razumiju vaše potrebe i očekivanja.
  • Fleksibilnost u razmišljanju: Budite otvoreni za različite perspektive i spremni prilagoditi se promjenama. Autentičnost ne znači tvrdoglavost ili odbijanje svih kompromisa. Važno je biti fleksibilan u svojim razmišljanjima i otvoren za pregovaranje kako biste pronašli održiva rješenja koja su u skladu s vašim vrijednostima.
  • Održavajte zdrav balans: Pronalaženje ravnoteže između autentičnosti i kompromisa zahtijeva kontinuiranu introspekciju i praćenje vlastitih osjećaja. Važno je ne gubiti sebe u kompromisima i osigurati da su vaši postupci i odluke u skladu s onim što vjerujete i tko želite biti.

Ključno je tražiti win-win situacije u kojima oba partnera mogu biti zadovoljna. S otvorenim i iskrenim pristupom, možete uspješno njegovati autentične odnose uzimajući u obzir potrebe i perspektive drugih.

V.K.

Sve vijesti

Pronađi partnera za život


Postani član