Valentinovo je i za samce! Proslavimo sveca neizvjesnosti!

Svi znamo što očekivati čim započne veljača... Crvene kutije čokolade, ružičasti šampanjac i romantične čestitke, restorani nude večere za dvoje i naravno srca.. srca posvuda! Da si ne lažemo, ovo je teško vrijeme za samce.

I znamo da ste već pokušavali potpuno ignorirati dolazak veljače i marketinšku sezonu zvanu Valentinovo. No postoji i bolji način da se nosite s time - upoznajte svetog Valentina!

Unatoč njegovoj popularnoj slici kao sveca zaduženog za romantiku, sveti Valentin puno je više od toga. Jer više od 40% Hrvata provest će Valentinovo sami, a sveti Valentin je tu i za vas.

Tijekom svog života u 3. stoljeću, sveti Valentin je riskirao mučeništvo kako bi vjenčao katoličke parove, kršeći propise koje je nametnuo car. Uvijek se radovao ljubavi i proslavi sretnog, svetog katoličkog braka. Sveti Valentin nije samo zaštitnik zaljubljenih, zato slavlje 14.02. nije ograničeno samo na one u vezama.

Rane pobožnosti prema Valentinu usmjerene su na njegove sada zanemarene patronate: epilepsiju, kugu, pčelare i ozdravljenja, a posebno ćemo ga razmatrati kao sveca neizvjesnosti.

Kao mučenik, Valentin je jedan od naših mnogih svetaca koji nas mogu naučiti kako se nositi s našim strahovima i neizvjesnostima.

U stoljećima neposredno nakon smrti sv.Valentina, svi koji su živjeli u Rimskom Carstvu nalazili su se na izuzetno neprijateljskom mjestu za kršćane. Ti kršćani su svetog Valentina prije svega vidjeli kao mučenika: prkosio je nepravednim zakonima i odbio prihvatiti ograničenja vlasti na svoje služenje.

Sveti Valentin tada je bio je jedan od svetaca kojima su se vjernici utjecali u suočavanju s neizvjesnim okolnostima u kojima su živjeli.

Također, mnogi su ga kroz povijest molili za pomoć u pronalaženju supružnika! Danas nas trgovine uvjeravaju da je sv. Valentin zainteresiran samo za parove; ali tradicionalno se svetog Valentina smatralo posrednikom u sklapanju brakova.

Njegove oltare još uvijek su posjećuju samci koji traže supružnika. On duboko razumije neizvjesnost i usamljenost s kojom se suočavaju. Razumije i kako se osjećate suočeni s neizvjesnom budućnosti. I po tome ste mu bliski!

Možda ne riskirate mučeništvo, ali na mnogo načina, život današnjih samaca također je pun neizvjesnosti, zato je na neki način, hrabri sveti Valentin prikladniji zaštitnik za samce u procesu traženja supružnika nego za vjenčane parove.

Dakle, možete odlučiti sada - prihvaćam svetog Valentina kao zaštitnika svoje neizvjesnosti! I predajte svoje srce u molitvi, na primjer ovako:

 

Mili Oče,

Poznaješ moje srce i moju najveću želju da upoznam osobu koja će mi biti suputnik u životu.

Tvoja mudrost neka mi podari sposobnost da sretnem pravu osobu za mene. Duh Sveti neka mi otvori srce i um da spoznam tko je ta osoba.

Otkloni sve prepreke s moje životne staze koje bi me mogle odvratiti od te osobe i pomozi mi da spoznam puninu sreće i blagostanja uz tu osobu.

Ako je Tvoj plan za mene drukčiji, pomozi mi da ga prihvatim.

Dajem u ruke Tvome Sinu, Isusu, svu svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. Čvrsto vjerujem da ćeš moje želje i molitve prigrliti i uslišiti.

Amen.

Presveto Srce Isusovo, Predajem Ti se! Sveti Valentine, moli za mene!

Sve vijesti

Pronađi partnera za život


Postani član