Promišljanje - On je TU

Iz Evanđelja po Mateju; Mt 2, 1-12 Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: »Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se do

Promišljanje

U prvom čitanju današnje svetkovine čuli smo odlomak iz knjige proroka Izaije. Točnije, sa samog kraja te knjige. Treći dio proroka Izaije obrađuje eshatološke teme, teme kojima prorok nastoji približiti ono događaje i trenutke konačnog susreta između Boga i čovjeka. Prorok upućuje riječi narodu koji je bio pritisnut s različitih strana. Mnoge nedaće su ih snašle, susjedni narodi željeli su se domoći njihovih prirodnih resursa, ali i kontrole putova koji vode do mora te kojima se postiže istinska dominacija nad drugim, slabijim narodima. Ono što se nekako posebno ističe u odlomku su sljedeće riječi: A zemlju, evo, tmina pokriva, i mrklina narode! A tebe obasjava Jahve, i Slava se njegova javlja nad tobom. K tvojoj svjetlosti koračaju narodi, i kraljevi k istoku tvoga sjaja. (Iz 60, 2-3)

Ta svjetlost nije nešto što sjaji s neba, ili neki izvor energije, već je to prisutnost Boža u jeruzalemskom Hramu. Ta prisutnost jest ono što pruža sigurnost i nadu u budućnost. Ne ljudsko političko manevriranje, ne manipulacija između ljudi, ne iskorištavanje bijednih i jadnih oko sebe.

Prisutnost Božja jamči da postoji nešto što nadilazi sve ovo što nas okružuje, pokazuje jednu drugu stvarnost koja se skriva u našim bićima. To je ugrađenost našeg srca u Božji plan sa svakim čovjekom.

Lijepo nas sv. Apostol Pavao poučava u drugom čitanju kako je rasporedba milosti Božje objavljena da su i pogani subaštinici i „sutijelo“ i sudionici obećanja u Kristu Isusu – po evanđelju. (usp. Ef 3, 6) Izraelci su smatrali da je jedino njihova vjera ispravna i prava, te da se upravo pod njihovim vodstvom svi trebaju ujediniti u jednom glasu kojim će slaviti Boga. Isus je sve to promijenio.

Sjetiti se onog susreta sa Samarijankom na zdencu, gdje nas On sve poučava kako će se istinski klanjatelji Ocu klanjati u Duhu i Istini. To je ono što je ostvareno u Božićnoj noći i ono što danas slavimo – objava Boga svim narodima. Evanđelje koje smo čuli govori o tom predivnom pristupu Božjem čovjeku. Na jednom mjestu sv. Ivan od Križa govori, osvrćući se na pobožnost, traganje za Bogom i naporom koji čovjek ulaže da se približi Bogu: „Koliko čovjek želi pronaći i približiti se Bogu, toliko više Bog želi susresti se i sjediniti s čovjekom.“

Tu se radi o čežnji srca da nadiđe samo sebe, da prisutnost o kojoj sam gore govorio postane uistinu živa prisutnost Božja u svijetu. Mi možda mislimo da je potrebno puno da se dođe do Boga, a ne vidimo da je On tu, pored nas. To je temeljna poruka koju nam današnja svetkovina želi poručiti.

Bog čezne za susretom s čovjekom. S druge strane se nalazi put koji su mudraci prošli. Oni su riskirali sve da se poklone Bogu, sve su stavili na kocku jer su znali da se isplati doći i susresti se s Bogom. Tu leži ljepota otvorenosti srca – želim se susresti s Gospodinom. Braćo i sestre, čuvajmo tu čežnju srca u sebi.

Nije nam možda predivno u životu, nismo svi super, nismo svi pronašli svoj smisao ili mjesto u ovom svijetu. Možda smo čak i bezobrazni i ljuti i strašni jedni prema drugima. No, u sebi nosim čežnju da budemo bolji, da nas taj susret učini bogonoscima jednim drugima. To je ono to je najvažnije danas.

Čežnju srca usmjeriti prema traganju za Bogom, i pronaći ga u svojem životu. Nećemo doživjeti nekakvu posebnost, neki poseban osjećaj, nećemo sad imati nešto potpuno drugačije, no – doživjet ćemo susret s Gospodinom u susretu s bolesnim prijateljem, na sprovodu drage osobe, u predivnom zalasku sunca ili jednostavno u osjećaju da me netko ljubi i voli. Vjerujem da se u vama nalazi snaga vjere, čvrstina nade i otvorenost ljubavi da to u život provedete. Nemojte dopustiti da vam netko uzme tu nadu.

Unatoč tome što polazimo kroz mnoge probleme, vremenske nepogode, pomicanje tektonske ploče i bezobrazne ljudske odnose, bombardiranje informacijama kroz medije i portale – nemojte dopustiti da vam netko ukrade nadu. Sjetite se – Bog čezne za susretom s nama i zato nas neće ostaviti. Ako mi ne napustimo čežnju za Njime i Gospodin će biti uz nas.

Trudimo se činiti tako. Amen.

Vlč. Mario Kralj

Sve vijesti

Pronađi partnera za život


Postani član