Valentinovo - mitovi, zamke i vodič za preživljavanje

Evo jedne istine : Valentinovo je vrlo rijetko onakvo kakvo smo zamislili. Bili sami ili u paru, očekivanja koja su nam u svijest učitale holivudske tvornice bajki ili pak proizvođači svega slatkog i ružičastog rijetko imaju veze sa stvarnim životom

Ako ste slobodni i osjećate se usamljeno ili bezvrijedno u ovo doba godine, niste sami. Istraživanje pokazauju da svaka treća osoba nije zadovoljno svojim ljubavnim životom, a svaka četvrta želi imati više prijatelja.

Za one koji su u vezi, Valentinovo se pretvorilo u dan pun nerealnih očekivanja koja uključuju spojeve iz bajke, savršene darove i najskuplje čokolade. I kratko vrijeme provedeno na internetu ilustrirat će golemu količinu tjeskobe i stresa koje Valentinovo može unijeti u živote ljudi.

Ankete pokazuju da trećina punoljetnih osoba osjeća više strah i pritisak zbog Valentinova umjesto radosti i uzbuđenja. Bez obzira na to jeste li slobodni ili u vezi, Valentinovo utječe na sve. Jer za mnoge je to podsjetnik da možda nemaju ono što ili koga žele. Kako se othrvati negativnim osjećajima?

1. Ljubi svim srcem

Zahvalnost umjesto frustracije. Nema boljeg načina za promjenu raspoloženja i otresanje negativnosti od nekoliko minuta mira u kojima ćemo osvijestiti zbog čega smo sve zahvalni. Što smo sve primili a nismo platili. Naš život je dar i svaki dan smo obasipani malim znacima milosti - osvijesti ih!

Provedi zato Valentinovo u svojoj nutrini s Onim kojeg ljubiš svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim (Mt 22, 37). Pokaži i reci gospodinu koliko ga ljubiš i osvijesti koliko si ljubljen/a i koliko vrijediš u Njegovim očima. U dlan te svoj upisao, na dlanu te i nosi.

2. ... kao samoga sebe

Druga zapovijed ljubavi - ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe - ima jednu premisu koja nije istinita za svakoga. Ljubiti kao samoga sebe -  kao da je umetnuta pretpostavka da samog sebe moraš voljeti, a to je za mnoge prvi korak koji ne uspijevaju savladati. Nije lako zaustaviti negativne misli usmjerene prema sebi samome. Toliko prekrasnih ljudi promatrajući sebe vide samo crnilo. Zlostavljaju i ponižavaju sami sebe hraneći negativne misli o vlastitom izgledu, sposobnostima i neuspjesima. Kako ćeš ljubiti bližnjega ako sebe ne ljubiš? I ljubiš li zaista Stvoritelja ako prezireš Stvorenje?

Postoji i druga krajnost - sebičnost, samoživost i sebeljublje. Isto tako ni osobe koje su obuzete same sobom ne mogu ljubiti ni Boga ni bližnjega svoga. I spremni su gaziti druge za vlastiti probitak i korist, dok su ovi prvi - koji se ne ljube - ti koji su spremni biti gaženi jer ionako već sami sebe gaze.

Samo uz Božju pomoć možemo naći zdravu sredinu. Ako se prepoznaješ u jednoj od ovih zamki, predaj to Gospodinu u molitvi i traži milost da se vidiš Njegovim očima, očima Ljubavi.

3. Ljubi bližnjega svoga

Vraćamo se na prvi dio druge zapovjedi ljubavi. Valentinovo se ne mora odnositi samo na romantične veze. Ugasite internet i odmorite se od svih sladunjavih ispada u svojim feedovima društvenih medija. Proslavite nova i stara prijateljstva, podsjetite svoju obitelj i prijatelje koliko vam je stalo do njih. Oni su dar u vašem životu jednako kao što ste vi dar u njihovom. Ne zapostavljate stvarne odnose koje imate dok ste zarobljeni u frustraciji i čežnji za nečime što nemate.

I opet se vraćamo tamo gdje smo počeli... Zahvalnost. Za ljude koji su vam dati. Pustite Boga i ljude unutra. Jer samo otvoreno srce može primati i dijeliti Ljubav. 

Sretno Valentinovo!

Sve vijesti

Pronađi partnera za život


Postani član