Čekanje je kušnja ali i blagoslov - kako moliti dok čekamo?

Iz vlastitog iskustva znamo da čekanje u stvarnom životu obično nije posebno radosno vrijeme, pogotovo jer često stvarno ne znamo što budućnost donosi, čak i kada se nadamo najboljem. No vrijeme čekanja i nade u Božje djelovanje čine nas osjetljiviji

Mnogi koji su prošli kroz dulje razdoblje samovanja vjerojatno su prošli kroz različite faze, poput molitve, razvoja osobnosti, vježbanja zahvalnosti, ali i osjećaja frustracije i čak ljutnje prema Bogu.

Ako se trenutno osjećate poraženima, sjetite se u ovo blagoslovljeno vrijeme da niste sami sa svojom neizvjesnošću ili frustracijom - mnogi sveci su također prošli kroz slična vremena.

Vrijeme čekanja i nade u Božje djelovanje čine nas osjetljivijima na Njegovu riječ i potiču nas da doživimo Njegovu ljubav i očišćenje kroz nju.

Katolička autorica portala "Aleteia", Katrina Fernandez, podsjeća nas da, iako je želja za intimnošću i ljubavlju dobra i prirodna, konačni cilj braka je zajednički rast u svetosti.

Dakle, krajnji cilj je uvijek Krist, neovisno o našem bračnom statusu.

Kad doživljavamo osjećaje poraza, ovako preporučamo moliti:

1. Ne molite da Bog ukloni izazove iz vašeg života, već da vas ojača i pomogne vam da ih prevladate: "Gospodine, ovo je zaista teško, i trebam tvoju pomoć. Pouzdajem se u tebe."

2. Ne morate moliti da žudnja za ljubavlju nestane iz vašeg srca. Umjesto toga, molite da Bog tu žudnju učvrsti i usmjeri prema Njemu: "Dragi Bože, znaš koliko žudim za ljubavlju i intimnošću s partnerom. Molim te, pokaži mi kako mogu rasti u ljubavi i intimnosti s tobom tijekom ovog perioda čekanja."

3. Izrazite Bogu sve svoje osjećaje dok molite. Možete biti ljuti i iskreno izraziti svoje osjećaje, ali budite i ponizni. Završite svoje molitve uvijek potvrdom da Mu vjerujete i molbom da se Njegova volja ostvari: "Dragi Bože, ne razumijem zašto još nisam pronašao/la pravog partnera, osjećam se usamljeno i obeshrabreno. Molim te, pomozi mi da ti vjerujem, nađem mir i da se tvoja volja ostvari u mom životu."

4. Ne molite za manje, već za više. Molite da ljubav koju čuvate u svom srcu prema Njemu raste i povećava se: "Dragi Bože, ne želim postati gorak ili skeptičan zbog ove situacije u mom životu. Molim te, osvježi moju dušu svojom ljubavlju i pomozi mi da ljubim druge ljude tvojom neizmjenjivom ljubavlju. "Nadam se da će vam ovi savjeti za molitvu pomoći tijekom ovog "čekanja".

Samoća nije "problem" koji treba riješiti, već izazovni zadatak kroz koji vas Bog može blagosloviti na različite načine, dok ne započne sljedeće razdoblje vašeg života.

I želimo vam blagoslovljenu Novu godinu koja donosi novu nadu, nove ideje i novo povjerenje u Boga. I neka "dobra vijest" o Isusu unese radost i bliskost u trenucima kad se osjećate usamljeno.

Sve vijesti

Pronađi partnera za život


Postani član