Emocionalna inteligencija - zašto nam je toliko važna?

Zaboravite kompatibilnost, šarm i jamice na obrazima. Ljudi koji u post-COVID eri traže partnera više od svega cijene ovu suptilnu crtu ličnosti.

Istraživanja pokazuju da ne vrednuju svi jednako duhovitost, svjetonazor i ambicije kod partnera. Ipak, prije pandemije 90% samaca izjašnjavalo se da im je vrlo važan tjelesni izgled.

Nešto se, izgleda, promijenilo. Najnovija izvješća pokazuju da fizički izgled sada vrednuje 78%. Što samci traže umjesto toga, pitate se? Odgovor: suptilna, ali vrijedna osobina emocionalne inteligencije.

Stručnjaci kažu da je to sposobnost opažanja, kontrole i procjene emocija. Daleko više od pukog izražavanja vlastitih osjećaja - emocionalna inteligencija uključuje razumijevanje, tumačenje i odgovaranje na emocije drugih. Suosjećanje s drugima, pokazivanje samosvijesti, prihvaćanje odgovornosti za svoje postupke i postavljanje granica kada je to potrebno smatraju se ključnim stupovima emocionalne inteligencije.

I ima smisla. Partner nikada neće moći čitati vaše misli, ali važno je da može uočiti znakove kada se osjećate potišteno, trebate podršku ili da moraju oprezno hodati. Kada netko ne primijeti, možete se osjećati neshvaćeno, zapostavljeno pa i nevoljeno.

A ako smo svi emocionalno inteligentniji, manje je vjerojatno da ćemo imati česte i nekonstruktivne svađe s našim partnerima. Bit ćemo spremniji saslušati njihove primjedbe i zatim odabrati kako želimo odgovoriti, umjesto da impulzivno reagiramo na ono što čujemo.

Biti emocionalno inteligentan znači da vam je jasno što želite i što vam je važno u vezi. Uz to, emocionalno inteligentne osobe bolje razumiju emocionalnu štetu koju mogu uzrokovati drugoj osobi i oprezniji su sa tuđim srcima. 

Dobra je vijest da se vještine koje čine emocionalnu inteligenciju mogu učiti i vježbati! 

 V.K.

Sve vijesti

Pronađi partnera za život


Postani član