Projekt: Potraga za partnerom (I. dio)

Planiramo razvoj karijere, organiziramo zabave, pripremamo se za ljetovanje... Zašto neprestano očekujemo da nas sreća u ljubavi jednostavno "iznenadi"?

U knjizi "Upute za ljubav: 100 praktičnih savjeta za više ljubavi u životu" autorice dr. Maren R. Stephan, posebno je mjesto zauzelo vrlo praktično poglavlje o pronalaženju partnera.

Za početak, donosimo vam prva četiri koraka

Korak 1: Započnite projekt traženja partnera!

Prvi korak je, prema Stephan, spoznaja da postoje neke vrlo lijepe priče ljudi koji se zaljube “neočekivano”, ali to se ne događa uvijek i svima. Ništa vas ne sprječava da aktivno tražite partnera. Znajući da je to zdrava želja za oblikovanjem vlastitog života, ima smisla pripremiti se za to.

Planirajte svoje vrijeme i novac: Danas većina nas ima zauzet raspored i postoji beskonačno mnogo načina da potrošimo svoj novac. Odvojite vrijeme tijekom tjedna kada biste mogli izlaziti i planirajte sredstva za izlaske na vrijeme.

Možda nećete upoznati pravog partnera na prvom spoju. Pogreške i trenuci sumnje bit će gotovo nezaobilazni dio ovog projekta. Iskoristite trenutke frustracije kako biste iskazali svoje strpljenje i povjerenje u Boga. Također, ne zaboravite planirati i punjenje vlastitih baterija, trenutke za promišljanja i molitvu; jer pronalaženje partnera ne bi trebalo biti iscrpljujuće ili stresno.

Korak 2: Razmislite o sebi i svojim prethodnim iskustvima u vezi

 Sada imate plan, ali prije nego što počnete izlaziti, autorica preporučuje razdoblje za razmišljanje kako biste preispitali svoja očekivanja i jesu li nekim dijelom možda nerealna. Također možete iskreno razmišljati o svojim prošlim iskustvima u vezi.

 Pokušajte vidjeti postoje li određeni obrasci koji se ponavljaju u vašim prošlim vezama, pogreške ili problemi koji se ponavljaju koje, uz Božju pomoć, možete ispraviti.

 "Ako postanete svjesni temeljnih obrazaca odnosa, oni često gube učinak i možete nešto poduzeti da se povijest ne ponovi".

 

Korak 3: Saznajte kakvog partnera trebate

Kada zamišljamo osobu koju bismo željeli imati kao partnera, skloni smo se usredotočiti samo na ono što želimo - npr humor, dobar karakter i blaga narav, netko za razgovor... No Dr. Stephan navodi da je jednako važno otkriti koje su vaše emocionalne potrebe da bi veza funkcionirala na duge staze. Na taj način možete izbjeći mnogo pogrešaka i zabune. Mnogi od nas nisu svjesni svojih najdubljih očekivanja, koja često isplivaju na površinu tek u vrijeme sukoba.

Da biste identificirali ove potrebe, razmislite o nekoliko pitanja - u kojim ste osobinama ili ponašanjima najviše uživali u prethodnim vezama a koje su uzrokovale najviše problema? Također može biti korisno razmisliti o tome koje ste uzore vidjeli u svom domu iz djetinjstva, kakav je bio odnos vaših roditelja i koje biste aspekte tog odnosa željeli usvojiti ili izbjeći.

Nije neuobičajeno da želite drugačije stvari od onih koje vam zapravo trebaju.

 

Korak 4: Osvijestite vlastitu vrijednost

 Za trajnu i uspješnu vezu važno je da ne osjećate da se morate iz temelja promijeniti ili se morate potpuno prilagoditi.

 Naučite prihvatiti svoje slabosti i voljeti kvalitete koje vas čine jedinstvenim. Na taj način možete se predstaviti onakvim kakvi zaista jeste, a osoba koja se zaljubi u vas zaljubit će se u vaše izvorne kvalitete i vašu posebnost.

Zapamtite da vaša vrijednost ne ovisi o vašem novcu, sposobnostima ili društvenom statusu, već dolazi od Boga.

 

 

Sve vijesti

Pronađi partnera za život


Postani član