U potrazi za Onim pravim: Preispitivanje prioriteta

Život svakodnevno pred nas stavlja izbore a neke odluke mogu ga okrenuti naglavce. U takve sigurno ubrajamo sudbonosno da - odabir životnog partnera. Zato je izazov za samce, posebno one koji žive katolički nauk, preispitivanje prioriteta

Prioriteti naravno variraju. Ipak, postoje neki koji su često vrlo važni ljudima (i baš naglašavamo - ljudima!) a nisu presudni za uspješan odnos. Zato ih je dobro na vrijeme preispitati. Evo nekoliko primjera:

Fizički izgled

Fizička privlačnost može biti važan faktor pri početnom upoznavanju s potencijalnim partnerom. Određeni izgled ili specifične karakteristike koje smatraju privlačnima - boja kose i očiju, visina, atletska građa nekima su i važniji no što su spremni priznati. Ali ne tražite partnera za sada - tražite partnera za vječnost! I možete računati na to da će se fizički izgled promijeniti, nekima brže, nekima sporije. Fizička privlačnost je važna, ali ne smije biti temelj na kojem se gradi odnos. Jer bitno je oku nevidljivo.

Financijski status

Financijska stabilnost ili visok socijalni status mogu biti prioriteti za neke ljude prilikom odabira partnera. Međutim, iako financijska stabilnost može pružiti osjećaj sigurnosti i udobnosti, ona nije presudna za uspjeh veze. Emocionalna povezanost, komunikacija i zajedničke vrijednosti mnogo su važniji čimbenici za dugoročnu sreću - i to je ono što će presuditi u odnosu ako i kada novca i statusa ponestane. 

Hobiji i interesi

Podudaranje hobija i interesa može biti privlačno jer omogućava partnerima da provode više vremena zajedno i dijele slične strasti. Iako zajednički interesi mogu pridonijeti kvaliteti odnosa, oni sami po sebi ne jamče uspješan odnos. Ključne su kompatibilnost, emocionalna povezanost i međusobno poštovanje.

Obrazovanje i karijera

Za neke ljude ( a iz našeg iskustva češće za žene) visoko obrazovanje ili uspješna karijera mogu biti prioriteti prilikom odabira partnera. Iako je intelektualna kompatibilnost važna za dublje razumijevanje i podršku,  ona nije nužno povezana s razinom obrazovanja i karijerom. Stručna sprema nije jamac za kvalitetu veze niti je stupanj obrazovanja jamac da ćete s nekom moći voditi stimulativne i plodonosne razgovore. Emocionalna inteligencija, komunikacijske vještine i zajednički ciljevi puno su bolji put do uspješnog odnosa. 

Što god bili vaši priotiteti preispitati ih možete na isti način. U tom procesu možemo osvijestiti nekoliko koraka. 

1. Oslobađanje od društvenih očekivanja. Je li to nešto što je meni važno ili društvo od mene očekuje pa mislim da to mora biti tako? Jedan od prvih koraka u preispitivanju je oslobađanje od društvenih očekivanja. U današnjem svijetu često se stavlja naglasak na brzinu i površnost u vezi pronalaska partnera. Međutim, katolička duhovnost potiče nas da usporimo i usredotočimo se na istinske vrijednosti. Važno je postaviti vlastite prioritete temeljene na vjeri i moralnim vrijednostima.

2. Iskreni razgovor s Bogom. Katolička vjera poziva nas na molitvu i dijalog s Bogom. U potrazi za partnerom, presudan je iskren razgovor s Bogom, iznošenjem svojih želja, strahova i nada. To nam pomaže da dobijemo jasniju sliku o tome kakvog partnera tražimo i kakve vrijednosti želimo dijeliti s njim. Bog je uvijek prisutan u našim životima i može nam pružiti smjernice kroz molitvu.

3. Spremnost na osobni rast. Kada preispitujemo svoje prioritete u potrazi za partnerom, važno je biti svjestan vlastitih snaga i slabosti. Katolička duhovnost potiče nas na osobni rast i razvoj. Ponekad se može dogoditi da trebamo raditi na sebi prije nego što pronađemo pravu osobu s kojom ćemo dijeliti svoj život. Kroz molitvu, sakramente i duhovno usmjerenje, možemo se pripremiti za zdravu i trajnu vezu s budućim partnerom.

4. Fokus na temeljnim vrijednostima: Preispitivanje prioriteta također nas vodi do razmatranja temeljnih vrijednosti koje tražimo kod partnera. Katolička vjera naglašava važnost zajedničkog duhovnog puta, poštivanja moralnih načela i angažiranja u služenju drugima. Uzimanje vremena da se razmisli o tim aspektima pomaže nam filtrirati potencijalne partnere i usmjeriti se prema onima s kojima dijelimo iste vrijednosti.

5. Pouzdanje u Božji plan: Konačno, katolička duhovnost nas potiče da pouzdano vjerujemo u Božji plan za naš život. Možda se čini da je put ka pronalasku odgovarajućeg partnera težak i neizvjestan, možda i nemoguć ali Bog ima plan za svakog od nas. Uz Njega, možemo biti sigurni da će nas voditi prema pravoj osobi u pravo vrijeme.

I - mislite li da je slučajno u 1. poslanici Korinćanima na prvome mjestu navedeno da je ljubav STRPLJIVA? Važno je imati strpljenja, pouzdanja u Božji plan i biti otvoren za osobni rast u ovom putovanju prema vječnosti u ljubavi.

V.K.

Sve vijesti

Pronađi partnera za život


Postani član