Kršćanski Online Bonton - jer katSus je onakav kakvi su njegovi članovi

Žene koje ignoriraju poruke, muškarci koji vrijeđaju i omalovažavaju... Na katSusu ima svega, a svi se izjašnjavamo kao katolici. Kako je to moguće? Možda zaboravljamo da postoji katolička internetska etika? Crkva nas poziva na kršćanski način prisut

"Istina koju želimo dijeliti ne crpi svoju vrijednost iz popularnosti, već iz autentičnosti i odgovornosti prema drugima." Benedikt XVI.

Stranice i aplikacije za upoznavanje same po sebi nisu ni dobre ni loše. Nečije iskustvo sa stranicom najviše oblikuju osobe s kojima se dopisuje. Ako su ljudi neugodni, nasrtljivi ili bezobrazni, ako ne znaju prihvatiti ne ili vas pak potpuno ignoriraju - reći ćemo da je stranica loša. I pritom se rijetko zagledamo sami u sebe.

Jesmo li autentični i odgovorni? Pokazujemo li svojim ponašanjem na internetu naše kršćanske vrijednostu? Sigurno ima prostora za napredak pa evo nekoliko smjernica.

1. Odgovaranje na poruke je važno:

Ako netko iskaže interes ili postavi pitanje, važno je odgovoriti pristojno i iskreno. Ignoriranje poruka može izazvati nelagodu i ostaviti loš dojam. Minimum pristojnosti je napisati - hvala na poruci, ali nisam zainteresiran/a.

2. Iskrenost je ključ: Kad se upoznajete s nekim online, važno je biti iskren o svojim namjerama, vjerovanjima i vrijednostima. Izražavanje istine gradi povjerenje. Ne prakticiramo svi vjeru na isti način i o tome treba biti otvoren odmah na početku. Ne treba se sablažnjavati nad nekime tko ne živi potpuno sakramentalno, nego prihvatiti da je svatko ovdje s razlogom i s istom čežnjom.

3. Poštujte privatnost: Nemojte inzistirati na osobnim informacijama odmah na početku. Poštujte privatnost drugih i dijelite informacije postupno, kad se uspostavi povjerenje.

4. Istinito predstavljanje: Izbjegavajte stvaranje lažnih priča ili predstava o sebi. Autentičnost je ključna za izgradnju zdravih odnosa. Razumljivo je da ne želite odmah sve otkriti o sebi nepoznatoj osobi, no sami najbolje osjećate granicu postupnog otkrivanja i tajenja činjenica koje bi mogle utjecati na nečiji dojam o vama.

5. Budite strpljivi: Odnosi se razvijaju postupno, pa je važno biti strpljiv i dopustiti vremenu da pokaže perspektivu nekog dopisivanja. Ne tražite  broj telefona ili sastanak odmah i sada, prepoznajte trenutak kada je osoba s kojom se dopisujete otvorena za sastanak uživo. A to je rijetko - odmah nakon prve poruke.

6. Izbjegavajte neprimjerene komentare: Poštujte osobu s kojom se dopisujete i izbjegavajte neprimjerene ili uvredljive komentare. Kršćanski bonton temelji se na ljubavi i poštovanju. Neka vam to bude glavni kriterij pri pisanju poruke - pokazujem li da poštujem osobu kojoj pišem? Onaj tko poštovanja prema drugima, vrlo vjerojatno nije zreo za bračnu zajednicu.

7. Nastojte razumjeti druge: Online komunikacija može ponekad biti nespretna, nedorečena. Nastojte učitavati namjere drugih prije nego što pitate osobu da pojasni. Ne donosite zaključke naprečac, ne pretpostavljajte - radije pitajte!

8. Izbjegavajte "fishing" pristup: Slanje iste poruke stotinama članova/članica, bez pravog interesa za pojedinu osobu je neiskreno i površno. Ovaj pristup, često nazivan "fishing", nije u skladu s kršćanskim vrijednostima koje potiču na dublje razumijevanje i poštovanje pojedinca. Javite se onima koji su vas zaista zainteresirali. Zamislite kako bi vi postupili da je vama samima zatrpan porukama od stotina članova sadržaja "Bok, kako si?" Pišite onima koji vas stvarno zanimaju i recite im čime su vas zainteresirali!

 

I ne gubite nadu. Jer dovoljan je jedna prava poruka za početak nečeg veličanstvenog.

 

Sve vijesti

Pronađi partnera za život


Postani član