Promišljanje - pozdrav bratu koronavirusu

Prenosimo status Fra Josipa Blaževića, provincijala Hrvatske Provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca, koji je objavio na svom Facebook profilu

Proživljavamo pravu korizmu. Nema javnih okupljanja, zabava, pjesama, izlazaka, šopingiranja... Baš kakva bi korizma istinski trebala biti. Samo je bolno što izbor nije plemeniti nutarnji poticaj, koji izvire iz vjere i želje za obraćenjem srca, nego vanjski utjecaj, izazvan neposrednim strahom od jednog virusa.

Pozdravljam stoga 'brata virusa', da se poslužim rječnikom sv. Franje Asiškoga, koji nas je jedini bio kadar izbaciti iz orbite i tračnica užurbane svakodnevice i pozvati na buđenje! Koronavirus je naša budilica. S nama nešto stvarno nije u redu. Ne samo što smo postali bešćutni na pozive Neba za obraćenjem, onečistili planet koji nam je povjeren da ga čuvamo i obrađujemo, postali smo bešćutni i prema samima sebi. Ubijamo se stilom života koji smo si nametnuli i ne mislimo se zaustaviti dok ne udarimo glavom u zid.

Zato pozdravimo ovog majušnog našeg brata koji ima toliku moć da nas uzdrma u našim stavovima i navikama, kada već Božja riječ u nama nije postigla željeni efekt.

Još uvijek nas više pokreće strah nego vjera. Više nas potiče strah nego odgovornost za vlastite postupke. A tako ne bi trebalo biti.

Praznimo police po dućanima da ne bi ostali bez tjelesne hrane, makar nas struka upozorava da za to nema potrebe, umjesto da praznimo police kršćanskih knjižara i snabdijevamo se duhovnom hranom, dobrim knjigama, osobito Biblijom.

Nitko nema alibi na slijedećoj ispovijedi reći da ni ove korizme nije imao vremena čitati Bibliju i moliti. Kad već sami nismo našli vremena da molimo i čitamo Bibliju, pobrinuo se majušni virus da napravi malo reda u našim životima. Da nam osigura vremena napretek. Zato ne treba paničariti. Treba profitirati od novonastale situacije. Umjesto pražnjenja polica, punimo duše. A smijemo malo i postiti. Dijeliti s onima koji nemaju.

Kad je godine 1630. na području Mletačke Republike harala strašna kuga, koja je u samoj Veneciji pokosila 80.000 života, mletački se Senat obratio Gospi za pomoć. Učinjen je zavjet baš na današnji dan god. 1631. da će Gospi, ako prestane kuga, podići crkvu. Kuga je prestala, a zavjet je ispunjen. Podignuta je godine 1687. velebna crkva Madonna della salute, koju i danas svaki posjetitelj Venecije može posjetiti. Evo prigode da se kršćani cijeloga svijeta molitvom krunice povežu i povjere zaštiti Gospe od zdravlja! Može li se u nas kršćana naći još toliko vjere na zemlji? Dokažimo!

Postanimo odgovorni za svoje ponašanje da ne postanemo prijenosnik virusa. Osobito virusa grijeha protiv kojega medicina nema lijeka. Prestanimo stvarati paniku kao oni koji nemaju nade u vječni život!

Evo prigode više vremena provesti u svojoj obitelji i uvesti obiteljsku molitvu. Razgovarati u obitelji, međusobno, ako još uopće znamo što je razgovor bez mobitela! Napredak znanosti, koji je uistinu zadivljujući, ipak nam ne može osigurati vječni život. Obred pepeljenja na Pepelnicu više je od samog 'obreda'. On nas podsjeća na našu prolaznost o kojoj nam je ozbiljnije razmišljati u ovom korizmenom vremenu. Korona korizmi! Stoga naš pozdrav bratu korona virusu koji uspostavlja red u naše nerede! Razbija u našim glavama mit o nadljudima. Mi smo ranjiva i smrtna bića. Stvorenja ovisna o Stvoritelju, ne o stihiji povijesnih okolnosti.Kršćanima evo prigode da provjere je li njihova duhovnost narcisoidna ili eklezijalna. Narcisoidna je ako traži samo zadovoljenje svojih potreba, odbija poslušnost crkvenim poglavarima, prigovara zbog uklanjanja blagoslovljene vode iz škropionica, pričesti na ruku i drugih donesenih mjera... Eklezijalna je kada slijedi hod Crkve, upute crkvenih pastira, mjere koje se donose u skladu s novim okolnostima.Dužnost je vjernika i dobro se informirati o načinima prenošenja koronavirusa i ponašati se odgovorno kako bi zaštitili sebe i bližnje. Nemojmo stvarati nepotrebne troškove zdravstvenom sustavu i opterećenje medicinskom osoblju lakomisleno se ne pridržavajući donesenih uputa. Iskažimo poštovanje i zahvalnost prema naporima svih javnih službi u suzbijanju ove zarazne bolesti nedavno krštene imenom COVID-19.

Dužnost je vjernika ne dizati paniku, nego pridonositi smirivanju situacije vjerom u Boga koji nam govori i po ovom malom, sićušnom, bratu virusu. Možda smo nepismeni da bismo čitali Bibliju, stoga slušajmo što nam govori naš mali brat koronavirus koji je podigao toliko prašine. Nemojmo ishitreno zaključiti da je on Božja kazna, ne znamo je li Božja kazna, ali sigurno je Božja poruka. Nešto nam želi poručiti. Tko ima uši da čuje, neka čuje!

Sve vijesti

Pronađi partnera za život


Postani član